Een basisinkomen in Nederland

Laatst kwam ik een documentaire tegen over het basisinkomen via de website van de VPRO. Omdat ik zelf geen tv-aanlsuiting heb, is het soms wel fijn om via internet toch te kunnen kijken naar docu’s of leuke films (of YouTube!). Deze docu ging over het basisinkomen in Nederland, waarom dit wel of niet zou werken, en of het financieel haalbaar zou zijn. Daarnaast blikken ze terug op het Mincom project, waar gezinnen in een klein plaatsje in Canada een aanvulling kregen op hun maandelijkse inkomen.

Voornamelijk de voorstanders van dit idee zijn aan het woord; je geeft het volk meer ruimte door geen restricties op te leggen. Daarnaast is het zo dat je het inkomen gewoon nog krijgt als je zelf gaat verdienen. Op het moment word je gekort op je uitkering als je gaat werken, waardoor het vaak niks oplevert. Mensen zijn niet gemotiveerd om weer aan het werk te gaan. Volgens de financieel expert die in de docu aan het woord is, zou het invoeren van een basisinkomen een gat opleveren van 30 miljard. Eens ben ik het niet helemaal met deze man; er zijn meer voordelen (zoals zelf zorg kunnen bieden aan je geliefden) waardoor de staat kan besparen bij dit model.

Het Mincom project is niet helemaal te vergelijken met basisinkomen, hier is de regel namelijk wel dat je minder krijgt als je meer gaat verdienen. Toch heeft het zijn vruchten afgeworpen. De statistieken zijn nooit opgemaakt, wat iemand uiteindelijk uit zichzelf gedaan heeft: de resultaten zijn bijzonder. De mensen die wat extra kregen waren gezonder (8,5% minder bezoeken aan de dokter), gelukkiger en hadden net iets meer bewegingsvrijheid. Ook gingen jonge mensen eerst nog studeren voordat ze gingen werken, om zo meer kans te hebben op de arbeidsmarkt.

Een hele boeiende docu, die je hier kunt bekijken. Ik ben zelf zeker wel een voorstander van een basisinkomen voor mensen die onder een bepaald bedrag per maand verdienen. Zeker als dit inhoud dat mensen minder stress hebben en daardoor gezonder worden. Op deze manier kunnen mensen beslissingen voor hun eigen toekomst maken, een prachtig initiatief!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s